Phalaenopsis orhideja - Nega i održavanje

Phalaenopsis orhideja je najpopularnija kućna (sobna) orhideja u svetu. Veoma je laka za održavanje i ako ste dobili ili kupili ovu orhideju na pravom ste putu da uđete u prelep svet orhideja.

Postoji oko 60 osnovnih vrsta Phalaenopsis orhideje i nekoliko hiljada hibrida raznih boja, šara i nijansi. Prirodno stanište su im tropske Azijske zemlje.

Raste na drvetu ali ne kao parazit već ga koristi kao oslonac.

SVETLOST

Phalaenopsis orhideje nisu zahtevne što se tiče svetlosti. Najbolje će napredovati ako se nalaze na istočnoj strani prozora ali im ne smeta ni zapadna ni južna strana. U tom slučaju morate ih zaštititi od direktne sunčeve svetlosti. Najbolji pokazatelj da li biljka dobija dovoljno svetlosti su listovi koji bi trebalo da su maslinasto zelene boje. Ukoliko su tamniji biljka ne dobija dovoljno svetlosti i trebalo bi je premestiti. U slučaju da su listovi crvenkaste boje to nam govori da svetlosti ima previše.

ZALIVANJE

S obzirom da ova vrsta orhideje raste iz jednog stabla možemo zaključiti da njen koren nema velike mogućnosti skladištenja vode. Voda se skladišti u listovima ali je to u kućnim uslovima nedovoljno za normalan rast. To nam govori da biljka ima nižu toleranciju na sušu.

Učestalost zalivanja zavisi od vrste podloge. Što je podloga gušća to bi je trebalo ređe zalivati. Orhideje koje možemo pronaću u cvećarama u Srbiji imaju podlogu koja se sastoji od kore drveta ili od mahovine.

Optimalno zalivanje je jednom u 4-7 dana, najbolje ujutru i to kišnicom, naravno ako je moguće. Postavite biljku sa sve saksijom u posudu sa vodom i ostavite je neko vreme. Nakon toga potrebno je da sav višak vode iz saksije isteče, u suprotnom može doći do stvaranja bakterijske i gljivične truleži pogotovo ako se podloga sastoji od mahovine.

Orošavajte biljke povremeno, po mogućnosti kišnicom, a leti i više puta tokom dana.

TEMPERATURA

Temperatura koja joj odgovara je oko 15 – 30 stepeni tako da Vam to neće predstavljati problem oko održavanja. Što je veća temperatura to ju je potrebno češće zalivati i orošavati. Temperatura ne bi trebalo da prelazi 36 stepeni. Posebno obratite pažnju u letnjem periodu ako biljka stoji na prozoru.

CVETANJE

Phalaenopsis obično cveta krajem zime ili početkom proleća. Njihovo dugotajno cveće cvetaće sukcesivno. Jedna grana može imati i do 20 cvetova i mogu trajati nedeljama.

Nakon cvetanja imate tri mogućnosti, da ostavite stabljiku netaknutu, da je skratite za dva – tri čvora ili da uklonite stabljiku u potpunosti.

Ukoliko ostavite stabljiku u celini postoji šansa da će orhideja ponovo procvetati. Takođe možete je skratiti za 2 – 3 čvora i naterati biljku da proizvede još jednu stabljiku sa cvetovima na mestu gde ste je skratili.

Poslednja opcija je da je skratite sve do baze biljke, pogotovo ako stabljika počne da žuti. U tom slučaju usmerićete energiju biljke ka razvoju korena što povećava mogućnost za ponovnim rastom stabljike ali ovog puta jače i sa više cvetova.

ZAKLJUČAK

Phaenelopsis orhideja nije zahtevna biljka i pod pravim uslovima omogućiće vam cvetove koji traju nedeljama. Veoma je dostupna i možete je pronaću gotovo u svim cvećarama u Srbiji.

Obratite pažnju na kvalitet same biljke koju kupujete. Neke od saveta o tome kako prepoznati da li je biljka zdrava možete pročitati ovde.

Ukoliko Vam se dopao članak podelite ga sa svojim prijateljima.

Napišite komentar