Sigurna kupovina cveća preko interneta

Ukoliko ste planirali da pošaljete cveće voljenoj osobi koja se nalazi u drugom gradu, državi ili kontinentu najlakši način da to učinite je poručivanje online odnosno preko interneta. Mnogi su nas pitali da li je kupovina cveća preko interneta sigurna?

Odgovor na ovo pitanje daćemo Vam odmah na početku teksta: Da, sigurno je poručivati i plaćati cveće online ali pre nego što se latite Vašeg računara pročitajte par saveta o tome kako da odaberete online cvećaru i na koje stvari bi trebalo da obratite pažnju kod korišćenja bilo kog online servisa.

BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI

Prvo Vam moramo reći da ste u pravu ukoliko ste skeptični ili zabrinuti u pogledu online kupovine. Naime, postoje određeni online servisi koji su se pojavili preko noći s namerom da Vam uzmu novac bez ikakve dostave. Srećom u Srbiji nije do sada zabeležena ni jedna takva online cvećara ali u drugim branšama itekako postoje takvi sajtovi.

Nemaju sve cvećare ista pravila i korisnički servis kada je u pitanju poručivanje, plaćanje i dostava cveća. Zbog toga je veoma bitno da se što bolje upoznate sa tim pravilima i dobro pročitate obaveštenja koja se nalaze na stranici cvećare čije usluge želite da koristite.

SIGURNOST

Zbog sve većeg broja prevara sa karticama u svetu ovo je deo poručivanja na koji bi trebalo da obratite najviše pažnje. Većina cvećara u Srbiji, zbog nemogućnosti naplate putem Pay Pal-a, ima ugovor sa američkom kompanijom 2checkout preko koje se vrše online naplate.

U skorije vreme su se pojavile pojedine banke u Srbiji koje u svojoj ponudi imaju ovu vrstu naplate ali je taj broj još uvek mali, a i uslovi (provizija) su neprihvatljivi za veliki broj cvećara.

Nadamo se da će se to u skorije vreme promeniti.

PRIVATNOST

Ruze i laptop
Što se tiče privatnosti prirodno je da želite da budete sigurni da će Vaši lični podaci email, adresa ili broj telefona ostati privatni. Naša

preporuka je da pre poručivanja, pažljivo pročitate uslove i pravila korišćenja koji bi trebalo da budu istaknuti na sajtu cvećare. Mnogi online servisi pa i cvećare Vas primoravaju da se registrujete da biste obavili kupovinu cveća pa kasnije Vaše podatke koriste u marketinške svrhe, a vi to možda ne želite.

DA LI ĆU DOBITI ONO ŠTO SAM NARUČIO/LA?

Na ovo pitanje je malo nezgodno dati odgovor jer nemamo uvid u kvalitet poslovanja svake cvećare. Imajte na umu da se greške događaju ali u tom slučaju svaka ozbiljna cvećara će učiniti sve da tu grešku ispravi.

DIZAJN I „USER-FRIENDLY“ WEBSAJTA

Nije sve u izgledu… Ili ipak jeste? Iako su izgled sajta i njegova iskotistivost subjektivni osećaj mogu Vam reći mnogo. Ako sajt izgleda zastarelo i neprofesionalno, ako je spor, sa greškama razmislite o korišćenju usluga ove cvećare.

KONTAKT FORMA

Svaka online cvećara bi trebalo da ima kontakt formu (za kontakt preko emaila ili telefona) na svom sajtu koja je vidljiva i laka za pronalaženje. Ukoliko su ti podaci skriveni ili nedostupni ne poručujte cveće.

DRUŠTVENE MREŽE

Jedan od najboljih načina da stvorite jasnu sliku o online cvećari je da proverite da li ona prisutna na društvenim mrežama. Ukoliko jeste kliknite na link i proverite njene profile i šta drugi misle o kvalitetu usluge te cvećare. Ukoliko cvećara ne poseduje stranice ili profile na društvenim mrežama stvara se razlog za sumnju. Proverite na google-u prisutnost te cvećare uopšte jer cvećara koja ima online prodaju mora biti prisutna svuda na internetu.

JOŠ UVEK STE NESIGURNI?

Ukoliko Vas ovim člankom nismo ubedili u to da je sigurno kupovati cveće online i dalje možete posetiti lokalnu cvećaru i naručiti cveće sa isporukom neposredno u njenim prostorijama. Svaka cvećara u svojoj ponudi ima dostavu cveća. Spisak cvećara u Srbiji možete pogledati OVDE.

Ukoliko smo u pisanju ovog članka propustili nešto slobodno nas kontaktirajte. Bili bismo srećni da Vam pomognemo.

Takođe, u komentatima možete nam napisati Vaša iskustva sa online poručivanjem cveća.

Napišite komentar