Održavanje i nega orhideja

Orhideje su biljke koje su veoma brzo postale jedne od najpopularnijih kućnih biljaka odmah posle Božićne zvezde.

Ukoliko ste novi u svetu orhideja nema potrebe da se plašite jer su mnoge vrste lake za održavanje. Potrebno je samo da izdvojite malo vremena i naučite osnovna pravila nege orhideja. One nisu klasične saksijske biljke zbog toga što ne rastu na zemlji već na drveću.

Kada dobijete ili kupite orhideju ona bi trebalo da bude puna cvetova. Naravno želeli biste da takva ostane što je duže moguće. Nadamo se da će Vam ovaj naš članak o održavanju orhideja pomoći u tome.

Nega orhideja nije teška samo je drugačija od nege ostalih saksijskih biljaka. Uz pravilnu negu orhideja može cvetatati više puta godišnje.

Porodica orhideja broji 22 roda i preko 22000 vrsta. Ovaj broj raste svake godine što orhideju ubraja u najveću i najrazličitiju familju biljaka koje cvetaju. Nemojte da Vas ovaj podatak obreshrabri jer se samo desetak vrsta nalazi u prodaji. Većinu orhideja koje se mogu kupiti čine orhideje iz porodice Phalaenopsis.

OHRIDEJA JE STIGLA U VAŠ DOM. ŠTA SADA?

Orhideje koje ste dobili na poklon se obično nalaze u plastičnim saksijama napunjenim mahovinom. Ovi uslovi nisu pogodni za dugoročno cvetanje i rast biljke. Kao što smo rekli orhideje pretežno rastu na drveću i njihov koren je pravi sakupljač vode sa drveća tako da im je neophodan konstantan protok vazduha.

Orhideju koja je u stanju cvetanja ne bi trebalo odmah presaditi jer to može biti stresno po biljku i može prestati da cveta. Umesto presađivanja najbolje je malo odložiti zalivanje. Mnogi misle da je biljkama potrebno mnogo vode da bi rasle. To nije slučaj sa orhidejama. Njima je potrebno veoma malo vode za život.

Dakle, svaki put kada pomislite da zalijete Vašu orhideju saćekajte 2-3 dana. Možda i nedelju dana. Verujte nam, Vaša biljka neće patiti.

Pod uslovom da je Vaša orhideja srećna cvetanje će trajati bar nekoliko nedelja ponekad i duže.

Orhideju nemojte postaviti na neko hladno mesto u Vašem stanu, kući ili kancelariji kao ni na direktnu sunčevu svetlost. Veoma suv vazduh, toplota i hladnoća su neprijatelji za Vaše cveće. Vaša orhideja će duže cvetati ukoliko joj obezbedite toplu i pomalo vlažnu sredinu.

ŠTA URADITI POSLE CVETANJA?

Kada se cvetanje završi i orhideja izgubi cvet ona prestaje da bude Vaš poklon koji Vam je neko kupio i postaje „član porodice“ o kome bi trebalo voditi računa više nego pre. Tada bi trebalo da razmišljate o presađivanju u odgovarajuću saksiju sa pravom prehranom i zemljom. O tome ćemo više pažnje posvetiti u nekom drugom članku, a Vas ostavljamo da uživate u jednoj od najlepših biljaka koje rastu u kućnim uslovima.

Ukoliko Vam se ovaj članak dopao podelite ga sa vašim prijateljima, a Vaša iskustva sa održavanjem orhideja nam slobodno napišite u komentarima ispod.

Napišite komentar